INEOS Grenadier Trailmaster Edition v náročnom teréne: Čo na neho povedal novinár Rasťo Chvála?

To, že INEOS Grenadier toho v teréne zvládne naozaj veľmi veľa, nie je žiaden marketingový výmysel. Jeho danosti už stihli otestovať mnohí novinári a majitelia po celom svete, ktorí ho preverili v náročných podmienkach. A nás veľmi teší, že poriadnou záťažovou skúškou si prešiel aj na Slovensku. Známy novinár Rasťo Chvála si vyskúšal, čo všetko zvládne v ťažkom teréne, ako funguje jeho technika a akými praktickými prvkami dokáže zaujať.

Sebavedomý prejav v teréne

INEOS Grenadier je hneď na prvý pohľad robustným terénnym vozidlom, ktoré sa nezľakne žiadnej výzvy. Aj preto ho Rasťo Chvála vo svojom testovacom areáli zobral strmhlav na tie najnáročnejšie prekážky. Vďaka tuhým nápravám majú kolesá v teréne perfektný kontakt s terénom a Grenadier prešiel cez mnohé pasáže aj bez aktivovania uzávierok diferenciálov.

Pri prehliadke podvozku Rasťo Chvála ocenil robustnosť jednotlivých komponentov, vďaka čomu je INEOS Grenadier pripravený dlhodobo slúžiť aj vo veľmi náročných podmienkach. Rasťo pochválil tiež skutočnosť, že technika Grenadieru je vyskladaná z dielcov od svetoznámych výrobcov s dlhoročnou históriou akými sú ZF, Carraro, Tramac, Eibach či Bilstein.

Vody sa rozhodne nebojí

Keďže INEOS Grenadier má brodivosť až 800 mm a verzia Trailmaster Edition je vybavená zvýšeným nasávaním vzduchu do motora, Rasťo sa ho teda nebál zobrať ani do hlbšieho brodu. Ako sa dalo očakávať, Grenadier cez neho sebavedomo prešiel a dokonca vyšiel aj cez strmý zablatený breh bez toho, aby bolo potrebné aktivovať uzávierky diferenciálov.

Po aktivovaní uzávierok diferenciálov prešiel INEOS Grenadier cez náročné šmykľavé výjazdy bez akéhokoľvek zaváhania, takmer, ako keby mal pod pneumatikami kvalitnú asfaltovú cestu. Samotné pneumatiky BFGoodrich KO2sú v sériovej výbave Grenadieru Trailmaster Edition a ponúkajú výborný pomer vlastností v teréne a na ceste. K nekompromisným terénnym vlastnostiam prispievajú aj vynikajúce nájazdové a prejazdové uhly.

Praktickosť a ergonómia v interiéri

V interiéri sa Grenadier na nič nehrá. Veľké ovládače na prístrojovej doske, stredovom tuneli a na strope umožňujú rýchlo a intuitívne zapínať či vypínať všetky najdôležitejšie funkcie, čo nie len Rasťo, ale i diváci určite ocenia, keďže vo videu je ich používanie detailne vysvetlené. Zaujímavým prvkom interiéru je kompas umiestnený pod displejom informačno-zábavného systému. Všetky materiály sú prepracované do najmenších detailov, takže potešia aj tých najnáročnejších zákazníkov.

Za zmienku stojí praktický výklopný stolík s nosnosťou 30 kg vo dverách batožinového priestoru, množstvo odkladacích priestorov v interiéri, uzamykateľný box v strednej časti náhradného kolesa, koľajničky v kufri s posúvateľnými kotevnými okami.

Tešiť sa môžete na veľký batožinový priestor s objemom 1 152 litrov, do ktorého je výborný prístup cez 2-krídlové asymetricky delené dvere. Výhodou je tiež to, že keď zašpiníte podlahu v oblasti nôh pasažierov alebo v kufri, môžete ju jednoducho vystriekať wapkou – sú v nej totiž výpustné otvory, cez ktoré voda ľahko vytečie von.

Detaily, ktoré oceníte

Pri testovaní INEOS-u Grenadier Trailmaster Edition si Rasťo všimol viacero praktických detailov, ktoré dozaista zaujmú aj vás. Napríklad, dynamické zaťaženie strešného nosiča 90 kg, statické až 360 kg, ťažné zariadenie s maximálnym zvislým zaťažením až 350 kg, robustné nástupné prahy, kotevné oká, ochranné kryty podvozka, robustné nárazníky alebo úžitkové koľajnice na boku karosérie, na ktoré sa dá ľahko uchytiť INEOS príslušenstvo.

Vynikajúci pomer ceny a hodnoty

V závere svojho testu Rasťo Chvála vyzdvihol skutočnosť, že INEOS Grenadier už od výroby prichádza so všetkými prvkami výbavy a technickými riešeniami do náročného terénu. Netreba ho v žiadnom prípade dodatočne prerábať ani upravovať, môžete sa s ním rovno z fabriky vydať hoc aj na opačný koniec sveta. Ako povedal Rasťo: „Je to auto, ktoré si svoje prachy zaslúži.“

Chcete sa o kvalitách INEOS Grenadier presvedčiť aj vy? Príďte si ho vyskúšať do nášho showroomu T.O.P. AUTO Bratislava Bory Lamač.

Zdielať: