INEOS plánuje kráčať s dobou. Predstavujeme úplne nový INEOS Fusilier 4×4

Spoločnosť INEOS Automotive predstavila svoju tretiu modelovú líniu – INEOS Fusilier. Nové 4X4 ponúkne dve možnosti pohonných jednotiek, ktoré splnia globálne potreby spotrebiteľov: úplne elektrickú a elektrickú s predlžovačom dojazdu.
Vozidlo bude o niečo menšie ako INEOS Grenadier, ponúkne špičkové parametre pre jazdu na ceste aj v teréne, vyvinuté v spolupráci s popredným dodávateľom automobilového priemyslu, spoločnosťou Magna.

Sir Jim Ratcliffe, predseda spoločnosti INEOS, hovorí: „Fusilier je skvelo vyzerajúce vozidlo a dve možnosti výberu pohonných jednotiek poskytne  skutočné zníženie uhlíkových emisií bez kompromisov voči schopnostiam jazdy v teréne alebo na ceste. Tešíme sa, že na trh uvedieme elektrické vozidlo s pohonom  4X4, ale začíname chápať jasné obmedzenia čisto elektrických vozidiel v určitých situáciách. Veríme, že pridanie elektrického vozidla s predlžovačom dojazdu do nášho portfólia ponúkne našim zákazníkom vlastniť nízko emisné vozidlo bez obáv z dojazdu, ktoré dnes zažívajú vodiči elektrických vozidiel.“

Odhalenie Ineos Fusilier, The Grenadier, Knightsbridge, Londýn 23. februára 2024

Londýn, 23. februára 2024 – Spoločnosť INEOS Automotive predstavila svoje úplne nové vozidlo 4X4, INEOS Fusilier, v nadväznosti na ohlásenie novej modelovej línie s nulovými emisiami v máji 2022. Nové vozidlo bude poskytovať špičkové schopnosti v teréne, bez kompromisov voči jazdným vlastnostiam  na ceste a ponúkne možnosti s bezemisnou prevádzkou alebo prevádzkou vozidla s nízkymi emisiami.

Pri predstavení vozidla Sirom  Jimom Ratcliffom v Londýne, bolo potvrdené, že okrem už predtým oznámeného úplne čistého elektrického pohonu (BEV),  sa vyvíja aj nízkoemisný elektrický pohon s predlžovačom dojazdu, aby sa zabezpečilo, že INEOS Fusilier splní najširší rozsah globálnych potrieb spotrebiteľov a zároveň sa posunie smerom k dekarbonizácii. Predlžovač dojazdu pozostáva z malého benzínového motora, ktorý poháňa generátor na udržiavanie úrovne nabitia batérie potrebného k pohonu vozidla , keď nie je k dispozícii externé nabíjanie. Viac detailov ohľadne pohonnej jednotky a nábehu výroby sa očakáva na jeseň 2024.

Odhalenie Ineos Fusilier, The Grenadier, Knightsbridge, Londýn 23. februára 2024

Sir Jim Ratcliffe, predseda spoločnosti INEOS, hovorí: „Počas vývoja tohto vozidla sme rýchlo dospeli k záveru, že ak sa chceme posunúť smerom k znižovaniu emisií, a stále vyrábali autá, ktoré spotrebitelia chcú šoférovať, potrebujeme kombináciu technológií pohonných jednotiek. BEV sú ideálne pre určité použitie: kratšie cesty a mestskú prevádzku, ale priemysel a vlády musia mať realistické očakávania ohľadom iných technológií, ktoré môžu pomôcť urýchliť nevyhnutné tempo zmien smerom k zníženiu uhlíkovej stopy. To je dôvod, prečo ponúkame ďalšiu pohonnú jednotku pre Fusilier, ktorá dramaticky znižuje emisie, ale má potrebný dojazd a možnosti rýchleho doplnenia paliva.“

INEOS Fusilier vyvinutý v spolupráci s popredným dodávateľom v automobilovom priemysle, spoločnosťou Magna, ktorá bude vozidlo tiež vyrábať vo svojom závode v Grazi v Rakúsku, bude predstavovať jedinečnú ponuku pre zákazníkov. Na základe DNA Grenadieru,  moderným strihom a výraznou identitou,  bude nové 4X4 o niečo kratšie na dĺžku a nižšie na výšku. Bude postavené na špeciálnej skateboardovej platforme s oceľovou strešnou a podvozkovou časťou, hliníkovými dverami a kapotou.

 

INEOS spolupracoval s Magnou pri vývoji Grenadier station wagon a pick – up verzii Quartermaster. Ako jeden z najväčších svetových dodávateľov v automobilovom priemysle a nezávislých zmluvných výrobcov, Magna vyrába množstvo konvenčných, hybridných a elektrických vozidiel pre rôznych výrobcov automobilov. Súčasťou vývojového procesu pre INEOS Fusilier, bude aj prísny testovací program na rakúskej hore Schöckl, ktorá sa nachádza v blízkosti výrobného závodu Magny, v Grazi.

Lynn Calder, generálna riaditeľka spoločnosti INEOS Automotive, komentuje: „Predstavením nášho tretieho modelového radu, ktorý je ďalším významným míľnikom pre INEOS Automotive, sa upevňuje náš zámer etablovať sa ako stabilný automobilový výrobca.“

Ako dôkaz svojho širšieho záväzku k budúcej dekarbonizácii, spoločnosť INEOS Automotive tiež predstavila prototyp modelu Grenadier s technológiou vodíkových palivových článkov na Goodwood Festival of Speed v júli 2023. Prototyp dokazuje, že technológia pre vodíkom poháňané 4X4 je schopná a pripravená na výrobu, ale najskôr musí byť pripravená infraštruktúra pre dopĺňanie paliva, aby bol projekt komerčne životaschopný.

 

Zdroj: INEOS Automotive

Zdielať: